Uttryck och bokstavstolkning

Hem Forum Relationer Uttryck och bokstavstolkning

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25111
  idaandersson
  Keymaster

  Alltid ett intressant ämne.

  Jag har haft några samtal på senaste där berättat om mina reaktioner på fraser som ska uttrycka något positivt men som jag istället tolkar negativt. Anledningen till att min reaktion blir negativ kan ha att göra med att jag inte vill gå med på hur orden används. De känns inte korrekta, inte specifika nog. Det gör mig irriterad.
  Det kan också handla om att jag inte förstår syftet med något, som ”grattis” på en födelsedag. Vad är det som är ”grattis” med det? Grattis till alla gratulationer du kommer att få eftersom din födelsedag firas idag och det är viktigt.
  Där har jag ju anpassat mig. Jag förstår vad födelsedagar betyder för andra och låter det vara så, svarar vad som förväntas av mig att jag ska svara.

  Men för någon vecka sedan hittade jag en fras som jag tror att jag helt enkelt alltid har tolkat fel.
  ”God morgon”.

  Det här är något jag bråkade med mina föräldrar om när jag bodde kvar hos dem. Jag gick med på ”god natt”, då önskas en god natt. Det är något som kommer att ske.
  ”God morgon” däremot. Om det sägs när det är morgon har jag tänkt på det som ett påstående. Därför brukade jag bli arg när min pappa sa det till mig. Han visste om att jag hade sömnproblem och då förstod han väl att det inte var en god morgon för mig, varför envisades han då med att ändå påstå att det är en god morgon?
  När jag berättade om detta för en vän svarade han: ”Men du har aldrig tänkt på att det kan betyda att någon önskar dig en god morgon, på samma sätt som någon kan önska dig en god natt?”

  Nej, det hade jag inte. Men det verkar betydligt mer logiskt att det skulle vara så än att alla antar att alla mornar är goda för alla alltid.

  #25118
  malin
  Deltagare

  Mycket intressant!!

   

  Måste säga att jag själv tänkt mycket på varför jag ”fastnar” i vad jag tycker negativa saker…uttryck osv och kommit fram till att det som stör mig in i minsta detalj då blir negativ tex om någon skrivit stavfel så hänger jag upp mig på det…fast det kanske står ”jag älskar dej” blir det vadå ”dej”?? Det heter ju dig. Jag tappar alltså det positiva.

  Tror själv att det inte har att göra med att jag är super negativ utan just att jag stör mig på ord…detaljer…symboler…i stort sett allt som inte är logiskt just för mig.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.