Ljus och ljud

Hem Forum NPF-Diagnoser Ljus och ljud

Etiketter: 

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25119
  malin
  Deltagare

  Har funderat mycket sista tiden på det här med ljud och ljus… att jag reagerar kraftigt på olika tonlägen och ljusstyrkor. Hur har ni det med de sakerna? Tex de nya blåaktiga ljusen på bilarna får jag trubbel att möta….ja iofs så de mesta ljus när det är mörkt men de ljusen är väldigt jobbiga. Även ljud då…..högt prat (högt tonläge) skär i mina öron…..prassel med pappers påsar osv.

  #25121
  ladytardis
  Keymaster

  Instämmer! Jag gillar inte ljudet av vissa medicinförpackningar, när man ska byta den prassliga papperspåsen i soporna, högljudda människor mm

  Ljuset från bilarna går ju att undvika en aning om man tittar ut i vägrenen under tiden man möter bilen, men behagligt för ögonbottnen är det inte direkt.

  #25122
  malin
  Deltagare

  Brukar också titta åt sidan när jag möter bilar😊 värsta påsarna som prasslar är pappers påsar med plast på ( typ baguette och fika påsar).

  #25126
  idaandersson
  Keymaster

  Jag har problem med mycket av det. Ibland tål jag det mesta, ibland inget. Beror på stressnivå. Nu när vårljuset har kommit tillbaka blir det i sig en förhöjd stress, att lära sig handskas med ett ljusare väder igen.

  Ljud jag har svårt för i vardagen är dammsugare, alla sorters ljud från grannar som jag ju inte kan styra över, kylskåpet (undviker att vara i köket längre stunder) och sorl i affärer.
  Ljud som lugnar mig är vissa låga brummande/brusande ljud. Tycker om att ligga i badkar medan det fylls på med vatten t.ex. och jag tycker om den vakuum-liknande tystnad som blir av bra hörselkåpor.
  När det gäller ljus ogillar jag sol+snö vilket ju är ett problem nu. Det blir åt det blå hållet och jag föredrar varmt ljus. Jag får kan få ont i huvudet, bli yr och illamående av lysrörsbelysning eller vanliga, starka taklampor. Och jag läser enligt andra i mörker. Jag har inte läslampor som är direkt riktade mot böcker, det blir för starkt. Ögonen vattnas då.

  Mitt favoritväder är sommardagar då himlen är jämnt molnig. Och den bästa belysningen jag har inomhus är ljusslingor. Jag tycker om att sätta dem uppe i kanterna av rum, längs med taklisten. Tycker också om ”mysbelysning” i form av glödlampor eller LED som ger ett färgat ljus. T.ex. rött eller grönt.

  Så det är svårt. Jag använder mig av många olika sorters gardiner, solglasögon, öronproppar och hörselkåpor.

  #25822
  jopics
  Deltagare

  Intressant ämne verkligen.

   

  Jag var ju på föreläsningar under psykiatri- veckan. Mycket påfrestande både ljud och ljudmässigt.

  Jag föredrar ju att ha keps på mig för att skärma av ljus uppifrån. Speciellt ”jobbiga” dagar när jag tömt mina energinnevåer el är mer stressad.

  Under föreläsningen med Bo Hejlskov gick han komiskt nog igenom vad som kan vara jobbigt för individer med NPF, Tex lysrör, skapande med stolar, ljus och ljud utifrån, uttröttande föreläsningar och hur man genom små medel kan få folk att lyssna bättre osv. Efter det bad han oss vända oss om och 4 och 4 diskutera några påståenden. Vi hade nu suttit i en fullsatt aula med full belysning på en sen em i slutet av veckan. Jag bävade sekunden innan alla började vända sig om. LJUDET var obeskrivligt i mina öron. Som tur va hade jag min anteckningsbok med mig och keps på. Jag andades, låtsades som jag fick ett viktigt medl i mobilen och de närmaste 5min kändes som en evighet.

  Jag antecknade -HUR TÄNKTE VI HÄR DÅ? DFöreläsningslokal, ljussättning, upplägg, hur gör vi det bättre för de som faktiskt inte klarar stålsätta sig och få upplevelsen?

   

   

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.