Habiliteringen…nekad

Hem Forum NPF-Diagnoser Habiliteringen…nekad

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24862
  ladytardis
  Keymaster

  Jag kontaktade Habiliteringen via mina vårdkontakter och detta fick jag till svar:

  Fråga:
  Fre, 1 dec 2017
  Jag vill komma i kontakt med Vet ej/Osäker
  Angående Jag fick min diagnos Asperger för två år sedan men jag fick endast kontakt med en arbetsterapeut som inte har kunnat hjälpa till med att ge mej några strategier eller verktyg som jag behöver i min vardag på det sociala planet. Jag har boendestöd sedan 1,5 år tillbaka och jag får besök av arbetsterapeut som hjälpt till med att strukturera upp i hemmet.
  Eftersom jag varken är deprimerad eller självmordsbenägen så får jag ingen psykolog.
  Jag skulle behöva samtalsterapi av något slag. Jag har precis börjat gå hos en diakonissa i Svenska kyrkan just för att jag inte fått hjälp någon annanstans. Kan habiliteringen hjälpa mej? Jag skickade in ansökan om habiliteringsplan också ifall det är det man bör göra.

  Svar:

  Ytterligare upplysningar:
  Diagnosen Asperger ingår inte i någon av våra målgrupper och därför tar vi inte emot patienter med Asperger.

  Har du frågor gällande Asperger får du vända dig till psykiatrin.

  Om det finns ytterligare diagnoser såsom intellektuell funktionsnedsättning eller någon form av rörelsehinder är du välkommen med en egenremiss. Den kommer vi i så fall att bedöma och då tar vi ställning till om du har rätt till insatser från vuxenteamet inom Habiliteringscentrum.

  Med vänlig hälsning

  KERSTIN LILJEMARK
  Teamassistent
  2017-12-01

  #24865
  idaandersson
  Keymaster

  Om jag säger att jag vill ha psykolog och samtidigt nämner att jag har en autismdiagnos brukar jag få rådet att söka arbetsterapeut. Det är långt ifrån detsamma som psykolog. På habiliteringen är det kanske däremot det närmsta de kommer.

  Jag har hamnat i kö till en psykolog nu via psykmottagningen. Jag lyckades med det genom att ge många exempel på vad jag tänker att jag och en psykolog skulle kunna prata om. Om vissa saker sa min kontaktperson att jag kunde prata med henne, läsa på internet eller träffa arbetsterapeut istället. Jag höll inte med om att något av det går att jämföra med samtalsterapi och till slut höll hon med.

  För mig fanns ju den ingången, att jag redan hade en kontakt på psyk som jag kunde träffa och tjata på… Mitt förslag är att du skriver till både vuxenpsyk (igen?) och din vårdcentral. Du kan skriva samma sak till båda. Att du försöker få tag i samtalsterapi, lite om varför och fråga om de vet något om hur du ska gå till väga.

  #24866
  ladytardis
  Keymaster

  Det är trist att psyk inte har några resurser eller utbildad personal som kan hålla i samtalsterapi för personer med NPF. Jag har läst att på flera andra platser i Sverige så finns det speciella grupper, så kallade ISA, som är speciellt inriktade för personer med Asperger. Synd att det inte finns överallt.

  #24867
  idaandersson
  Keymaster

  Jag visste inte att något sånt existerade. Intressant!

  #25825
  jopics
  Deltagare

  En fundering. Nu när Aspergers hår under  Autism ddiagnos så borde ju Habiliteringen även gälla för oss.

  Läste vidare på en länk som Ida länkar ang Aspis från Habilitering och hälsa i Stockholms län. Där verkar det enligt info som alla har rätt till habilitering om man har funktionsnedsättning el Autism.

  Men de kanske menar en sak men skriver en annan 😉 ?

  #25826
  idaandersson
  Keymaster

  Sist jag kollade upp det där stod det att habiliteringen i vårt län bara tog emot personer med autism om de samtidigt har en annan funktionsnedsättning. Fick uppfattningen att de inte kunde så mycket om autism men skulle kunna hjälpa till med den andra funktionsnedsättningen i ett sånt läge.

  Hittade den här artikeln nu.
  I budgeten från 2017 skulle mer pengar ges till habiliteringen. ”Vi behöver stärka upp med insatser i vuxenhabiliteringen, för till exempel vuxna med autism”.

  Vuxna med autism kan få mer hjälp

  Kanske är läget annorlunda där nu om någon av oss skulle söka hjälp ifrån dem.

  #25827
  idaandersson
  Keymaster

  Kollade upp vad det står på internet om vilka som tillhör habiliteringscentrum i Eksjös målgrupp. Det har inte ändrats. Står fortfarande ”Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i kombination med intellektuell funktionsnedsättning.”

  https://www.varden.se/vardgivare/v%C3%A4stra-brudbadet-kvarnarp/26290/habilitering-barn-och-ungdom-habiliteringscentrum-eksjo

  Står likadant på sidor för både barn- och vuxenhabilitering i Jönköping.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.