Filmer med autistiska huvudpersoner

Hem Forum Kultur Filmer med autistiska huvudpersoner

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25110
  idaandersson
  Keymaster

  Jag har sett flera bra filmer de senaste dagarna med autismtema.

  The imitation game (2014) – Om en verklig person, Alan Turing som levde mellan 1912-1954. Han var matematiker med koder som specialitet. Kryptoanalytiker, heter det visst. Hade många funderingar om tänkande maskiner och arbetade på att uppfinna något som skulle gå att programmera om till att göra flera olika saker. En ”digital computer”.
  Berättelsen om honom är inspirerande. Han hade det inte lätt i skolan, särskilt inte med att knäcka de sociala koderna, men han gjorde sin grej på sitt sätt och det gick minst sagt bra.

  Please stand by (2017) – En ny film. Den påminner om ”I rymden finns inga känslor” på så sätt att huvudpersonen är ett typexempel som presenteras i formatet dramakomedi. Wendy bor på ett hem eftersom hon inte klarar av vardagen själv men hon har en skarp hjärna. Kommer på egna sätt att lösa problem på när hon inte förstår andras sätt. Hennes specialintresse är Star Trek och filmens handling går ut på att hon skriver ett långt stycke fan fiction till en tävling. Manuset hinner inte skickas iväg med posten i tid och då ger hon sig ut på en resa för att lämna in det personligen.

  Jack of the red hearts (2015) – Den autistiska tjejen i den här filmen är helt klart ”lågfungerande” men väldigt intressant för mig. Jag känner igen mig i vad som gör henne stressad, vad som lugnar henne och vad som väcker hennes intresse. Det är också intressant att se hur pedagoger, föräldrar och den personliga assistenten försöker få henne att utvecklas. Svaren är långt ifrån självklara och det syns tydligt hur det kan skada att tvinga fram utveckling med metoder som inte passar just det barn det handlar om.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.